Valg av teknisk løsning for nettbutikk og websider.

Leverandør av serverplass mm. (Active ISP)
Nasjonalt og internasjonalt finnes det 10-tuenvis av leverandører som selger denne type løsninger. Ting du bør se på når du skal velge leverandør er:

Pris
Du får serverplass fra gratis og oppover mot 1000 lappen pr. måned. Regn med at du må betale rundt 100,--150,- pr. måned for en skikkelig løsning som kan håndtere "normal" trafikk og datamengde. Se under. (Forutsatt at du kjøper norske tjenester. I USA/Canada får du disse tjenestene billigere og "bedre". (Du får mer for pengene) Jeg har brukt Bravenet en del og er storfornøyd.

"Plass"
I "plass" legger jeg to ting. For det første er det fysisk plass på server. Her har de fleste leverandører en minste plass på 20-50 mB. Avhengig av hvor mye info, bilder o.l. du legger inn betyr det at du har plass til ca 2000 produkter på 20 mB, så det holder for de fleste. En annen ting er overføring pr. måned. Her 5-10 GB en vanlig størrelse. Med 5 GB kan du betjene 50000 ca besøk pr. måned, det holder for de fleste. Dette er selvsagt avhengig av hvor mye info du legger ut, og ikke minst hvor mye hver enkelt kunde velger å laste ned.
Mitt råd er å starte med den minste løsningen. Leverandøren kan med kort varsel både gi deg mer plass og båndbredde hvis du får behov for det.

Hastighet
Dette tester du best selv. Be de forskjellige leverandørene du vurderer om å gi deg adressen til bedrifter som bruker dem. Deretter tester du dem opp mot hverandre. Det finnes også gratistjenester på nettet som tester overføringshastighet. Leverandøren gir deg sikkert imponerende tall for båndbredde hvis du spør, men det hjelper lite når mange skal dele båndbredden.

Nedetid
En viktig faktor, ingenting er mer ødeleggende i salgsprosessen enn en server som ikke er tilgjengelig for kunden. Kan ikke leverandøren garantere at siden skal være tilgjengelig i minst 99.9% av tiden iløpet av et år, bør du se deg om etter en annen leverandør.

Support
Support skal være gratis og 24/7 d.v.s 24 timer 7 dager i uka. Enkelte leverandører vil ha det med i kontrakten at du skal betale hvis de ikke har skyld, og serveren går ned iløpet av en helg. En slik kontrakt skal du ikke godta. At en side ikke er tilgjengelig er alltid leverandørens skyld.

"Språk" som serveren bør støtte mm.
Avhenger av hvilket "språk" du eller den som skal designe siden velger å jobbe med.
For meg holder det med støtte for php, MySQL og SSI, men du kan ha andre behov, så sjekk dette før du bestiller. Jobber du med Frontpage bør du også ha tilgang på MS FrontPage Extentions. Mange leverandører leverer også ferdige script for f.eks. gjestebok, mailliste, enkle nettbutikkløsninger, diskusjonsforum, formmail, søkefunksjoner o.l. Dette er nyttige tilleggsfunksjoner som kan spare deg for en del arbeid senere.

Statistikk
Sørg for å sjekke at leverandøren din leverer skikkelig statistikk. Dette kommer til å bli viktig når trafikken til og ikke minst innenfor sidene skal analyseres.

Valg av leverandør
Jeg har etterhvert erfaring med 12-15 forskjellige domeneleverandører. Servicenivå, fart, lagringsplass, pris o.s.v. varierer veldig. Pr. idag vil jeg anbefale Active ISP, de var dyre før, men hard konkurranse har ført til at de har senket prisene, og de tilbyr idag løsninger rundt 1000 lappen alt inkludert.
Les også artikkelen Ting du bør huske ved valg av webhotell